28 Aralık 2012 Cuma

GENERAL ELECTRİC Nasıl Başardı?




1876 yılı Amerika’nın yüzyıl dönümüydü. Çoğu Amerikalı için geçmişe gururla bakma zamanıydı. Diğerleri içinse geleceğe önlerinde yatan fırsatlara bakma zamanıydı. Philadelphia’daki Centennial Sergisi’ndeki elektrik stantları insanların icat etmek için yeni hedefler aradığı bir dönemin başlangıcı işaret ediyordu.


Aynı yıl daha sonra, Thomas Alva Edison Menlo Park, New Jersey’de Sergi’de gördüğü dinamo ve diğer elektronik cihazları inceleyebileceği daha yeni ve daha iyi ekipmanlı bir laboratuar açacaktı. Bu laboratuardan belki de hepsinden daha büyük bir icat çıkacaktı – başarılı bir a akkor elektrikli lamba.

1890’da, Edison değişik işlerini Edison General Electric Company altında organize etmişti. Thomson-Houston Şirketi ve onu oluşturmak için birleşen değişik şirketler Lynn, Massachusetts’den eski bir ayakkabı üreticisi olan Charles A. Coffin tarafından yönetiliyordu. Rakiplerle bu birleşmeler ve her şirketin sahip olduğu patent hakları elektrik endüstrisinde şirketi hakim pozisyona soktu. İşler büyüdükçe, tek bir şirketin tamamen kendi teknolojisiyle tam bir elektrik tesisat üretmesi giderek zorlaşmıştı. 1892’de bu iki ana şirket birleşerek General Electric Şirketi’ni oluşturdu.

Edison’un ilk iş kollarından bazıları halen GE’nin bir parçası, ışıklandırma, ulaşım, endüstriyel ürünler, güç nakli ve medikal ekipmanlar bunlardan bazılarıdır. İlk GE Cihazları elektrikli fanlar Ft. Wayne elektrik işlerinde 1890’lar kadar erken bir tarihte bile üretilirken, tam seri  ısıtma ve pişirme cihazları 1907’de geliştirilmişti. GE Uçak Motorları, bölümün adı sadece 1987’den beri varken, aslında hikayesi 1917’de ABD hükümeti emekleme çağındaki ABD havacılık sektörü için ilk uçak motoru “booster”ı geliştirecek bir şirket ararken başladı. Thomas Edison'un 1893’te ampul için plastik filamentlerle deneyimi  1930’da yaratılan ilk GE Plastik departmanının kuruluşuna yol açtı.

GE'nin liderleri yıllar içinde lider sektörlerden oluşan çeşitli bir portföy oluşturmuşlardır; şirket çapında büyümeyi sağlayan ve maliyetleri azaltan güçlü bir insiyatif akımı; sayısız iş akışını kullanarak fırsatları değerlendirmek; ve çevreyle güvenle başa çıkabilmek için bir grup ortak değer.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder