22 Aralık 2012 Cumartesi

WAL-MART Nasıl Marka Oldu?



350 milyar doları geçen geliriyle dünya perakende devi Wal-Mart'ın hikâyesi oldukça ilginç. ilginç olduğu kadar Türk toplumu tarafından bilinmeyen ve beklide çok yakın zamanda Türkiye sınırlarına girecek ve binlerce mağaza iflas edecek.işte  dünyanın korktuğu tek firma:Wal-Mart
Samuel Murrsell Walton 1918 yılında Oklahoma’da memur bir babayla ev hanımı olan bir annenin çocuğu olarak doğar. Teşkilatçı bir yapısı vardır ve masa başı işlerle ilgilenmekten hoşlanmaz. 



1940’ta Missoure Üniversitesi’nden işletme diploması alır. Bir J.C. Penney mağazasında yönetici stajyeri olarak işe girer. Burada “MÜŞTERİ MERKEZLİ ÇALIŞMA FELSEFESİ” ni öğrenir. Lüks ve pahalı ürünler yerine sürümü olan ürünleri piyasaya sürerek kar marjını arttırabileceğini fark eder. Sam Walton ikinci dünya savaşında Amerikan askeri istihbaratında, esir toplama kamplarında subay olarak görev yapar ve esir kamplarındaki ezilmişliği içine sindiremeyerek ticari hayatında kimseye aman vermeden çalışmanın ilkelerini burada edinir.1943’te, Helen Robson’la evlenir. 



Kayınpederinden 25.000 dolar borç alarak Ben Franklin mağazası işletmeyle ticarete hayatı ciddi anlamda başlar. Walton’s Five&Dime ( anlamı “Walton’un 5 kuruşlukları”) ismiyle yeni bir yer açar. 19622de Arkansas’ta tam anlamıyla profesyonel iş hayatına başlar.“Düşük al, bolca yığ, ucuza sat” ilkesiyle Walton, kendisiyle günümüzde de büyük rekabet halinde olan Kmart’ı taklit ederek iyi düzenlenmiş bir ucuzluk mağazası açar ve adını Wal-Mart koyar. Bu adımı aslında sadece kendini değiştirmekle kalmayacak, dünya perakendeciliği ve satış anlayışına devrimsel bir sayfa açacaktır.1982’de ölünce kendisinden sonra gelecek mirasçıları firmanın gücünü Walton’un bıraktığı yerden kat kat ilerilere taşımışlardır.


  Senelik cirosu 300 milyar dolar olan ve her 10 Amerikalıdan 8’inin alışverişini oradan yaptığı ABD’ nin en büyük perakende devi Wal-Mart’ın kurucusu Sam WALTON’un satışta Dünya devi olmasını sağlayan ve her yerde bulunmayan aşağıdaki sırlar, her geri zihniyetli işletmeyi yerle bir edecek kuvvettedir. Milyar dolarlar değerindeki bu bilgileri her işletme büyük bir hassasiyetle ele almalı, ilke olarak benimsemelidir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder