S
Bir hamburger köftesi, besi çiftliğinden size ulaşana kadar, 85 ayrı
kontrol noktasından geçer.
S
Her hamburgerin yapılma süresi vardır.(177 derecede ve 39 saniyede
pişmesi, ekmeğin 214 derece sıcaklıkta 60 saniye kızarması, patateslerin 168
derecede 2 dakika 55 saniye kızarmaları şart.)
S
Meşrubatlar 4 derece soğuklukta müşteriye sunulmalıdır.
S
McDonald's'ın Türkiye'deki restoranlarında satışa sunduğu ürünlerin
%98'inin üretimi Türk kuruluşları tarafından gerçekleştirilmektedir.
S
McDonald's’ın ilk günkü cirosu 366 dolar. İlk yıl iflas tehlikesiyle
karşı karşıya kalmışlar ve çalışanların maaşını ödeyemediklerinden dolayı
onlara hisse senedi verilmiş. Hisse senedini alanlar bugün dolar milyarderi.
S
McDonald's'ın Türkiye'de işbirliği yaptığı Türk üreticilerin diğer
ülkelerdeki McDonald's restoranlarına yaptıkları ihracatın toplam tutarı
yaklaşık 50 milyon dolardır.
S
McDonald's'ın dünyadaki 25.000 restoranından sadece Türkiye'deki 124
restoranında ayran bulunur. McDonald's restoranlarındaki ayran, McDonald's
kalite anlayışı ile Mis Süt tarafından üretilir.
S
McDonald's'ın kendi çalışanları için Chicago'da bir Hamburger
Üniversitesi var. Bu Üniversiteden bugüne kadar yüzden yüzlerce Türk mezun
olmuştur.
S
McDonald's'ın Türkiye'deki restoranlarında çalışanlarının sayısı dört
binin üzerindedir.
S
McDonald's'ın standart sandviçlerindeki köfteler hiç katkısız, % 100
sığır etiyle hazırlanır. McDonald's'ın Türkiye'deki restoranlarında kullandığı
et, Pınar Et tarafından üretilir.
S
McDonald's'da ürünler en taze haliyle satışa sunulur. Hazırlandıktan
sonra 7 dakika içinde satılmayan patates kızartması, 10 dakika içinde
satılmayan sandviçler satıştan çekilir.
S
McDonald's’ın efsanevi ismi Ray Kroc, restoranlardaki sistemi
bozacaklarından ve erkek müşterilerin kızlara takılmalarından dolayı işletmede
aksamalar meydana geleceğini düşünerek1968 yılına kadar kızların çalışmasını
yasaklamıştır.
S
Bütün McDonald's restoranlarında kullanılan Hamburger köfteleri 44,5 gram ağırlığında, 98 milimetre çapında
ve 7 milimetre
yüksekliğindedir. Etin pişme süresi ise 40 saniye ile 44 saniye arasında
değişir.
S
Eller mikrop kırıcı sabunla ve en az 20 saniye süreyle sıcak suyla
yıkanır.
S
1950’lerin sonunda McDonald's restoranlarındaki menü çeşitlerinin artık
tüketilmemeye başlaması üzerine işler durma noktasına gelmiş, farklı fastfood
çeşitleri gerekmiş ama Ray Kroc’un yaptığı bütün yeni ürün girişimleri başarısızlıkla
sonuçlanmıştır. Örneğin, patates kızartmalarının daha lezzetli hale getirmenin
sırrını bulmak için tam 3 milyon dolar harcanır. Ama yine de işler rayına
girmez. Her şeyden ümidin kesildiği bir anda restoran sahiplerinden Jim
Delligatti, işlerin düşmesine
sinirlenerek özel sosu ve içinde her türlü garnitürü bulunan iki katlı bir
hamburger yapar. Bu hamburgere Big Mac ismi verilir ve böylece McDonald’s’ın
ikinci yükseliş dönemi başlar.(1967)
S
Restoranlarının yüzde 90’ından fazlası, normal 06.00–22.00 olan çalışma
saatlerinden daha uzun saat açık ve yaklaşık yüzde 35’i, haftanın 7 günü ve 24
saat açık.
S
McDonald's'ın
çocuk yardım vakfı var
S
Dünyanın en
büyük et ve patates alıcısıdır.
S
McDonald's sadece hamburger işiyle uğraşmıyor.
Gayrimenkulden de çok büyük kazançlar elde ediyor.
S İlk McDonald’s restoranının ilk müşterisi 16
yaşında, bir golf maçı sonrasında restorana gelen Glen Volkman’dır. Volkman,
böylece ilk müşteri olarak McDonald’s tarihine geçer.15 Nisan 1955 tarihinde
açılan ilk restoranda Cheeseburger, patates kızartması ve MilkShake
ısmarlamıştır. Volkman, McDonald’s’ın 50.yıl kutlamalarına davet edilmiş ve
McDonald’s, ilk müşterisini unutmadığını göstermiştir.
S 1955 yılında Marry
Ann isimli küçük bir fırının sahibi Louise Kuchuris, McDonald's'ın kurucusu Ray
Kroc’a ilk restoranının otoparkını yapması için para yardımında bulunur. Bunun
karşılığında ise Ray Kroc tüm sandviç ekmeklerini Marry Ann'den alacaktı.
Böylece McDonald's ile East Balt ilişkisi 1955 yılında başlamış olur. O
yıllarda sadece bir McDonald's restoranına hizmet veren bugünkü East Balt,
McDonald's ile büyüdü ve dünyada 18 fabrikaya ulaştı.
S 1994’te Kuveyt’te
açılan McDonald's’ın açılılş gününde 15.000’e yakın insan hamburger almak için
kuyruk oluşturmuştur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder