25 Aralık 2012 Salı

McDonald's Hakkında Bilinmeyenler





S  Bir hamburger köftesi, besi çiftliğinden size ulaşana kadar, 85 ayrı kontrol noktasından geçer.
S  Her hamburgerin yapılma süresi vardır.(177 derecede ve 39 saniyede pişmesi, ekmeğin 214 derece sıcaklıkta 60 saniye kızarması, patateslerin 168 derecede 2 dakika 55 saniye kızarmaları şart.)
S  Meşrubatlar 4 derece soğuklukta müşteriye sunulmalıdır.
S  McDonald's'ın Türkiye'deki restoranlarında satışa sunduğu ürünlerin %98'inin üretimi Türk kuruluşları tarafından gerçekleştirilmektedir.
S  McDonald's’ın ilk günkü cirosu 366 dolar. İlk yıl iflas tehlikesiyle karşı karşıya kalmışlar ve çalışanların maaşını ödeyemediklerinden dolayı onlara hisse senedi verilmiş. Hisse senedini alanlar bugün dolar milyarderi.
S  McDonald's'ın Türkiye'de işbirliği yaptığı Türk üreticilerin diğer ülkelerdeki McDonald's restoranlarına yaptıkları ihracatın toplam tutarı yaklaşık 50 milyon dolardır.
S  McDonald's'ın dünyadaki 25.000 restoranından sadece Türkiye'deki 124 restoranında ayran bulunur. McDonald's restoranlarındaki ayran, McDonald's kalite anlayışı ile Mis Süt tarafından üretilir.
S  McDonald's'ın kendi çalışanları için Chicago'da bir Hamburger Üniversitesi var. Bu Üniversiteden bugüne kadar yüzden yüzlerce Türk mezun olmuştur.
S  McDonald's'ın Türkiye'deki restoranlarında çalışanlarının sayısı dört binin üzerindedir.
S  McDonald's'ın standart sandviçlerindeki köfteler hiç katkısız, % 100 sığır etiyle hazırlanır. McDonald's'ın Türkiye'deki restoranlarında kullandığı et, Pınar Et tarafından üretilir.
S  McDonald's'da ürünler en taze haliyle satışa sunulur. Hazırlandıktan sonra 7 dakika içinde satılmayan patates kızartması, 10 dakika içinde satılmayan sandviçler satıştan çekilir.
S  McDonald's’ın efsanevi ismi Ray Kroc, restoranlardaki sistemi bozacaklarından ve erkek müşterilerin kızlara takılmalarından dolayı işletmede aksamalar meydana geleceğini düşünerek1968 yılına kadar kızların çalışmasını yasaklamıştır.
S  Bütün McDonald's restoranlarında kullanılan Hamburger köfteleri 44,5 gram ağırlığında, 98 milimetre çapında ve 7 milimetre yüksekliğindedir. Etin pişme süresi ise 40 saniye ile 44 saniye arasında değişir.
S  Eller mikrop kırıcı sabunla ve en az 20 saniye süreyle sıcak suyla yıkanır.
S  1950’lerin sonunda McDonald's restoranlarındaki menü çeşitlerinin artık tüketilmemeye başlaması üzerine işler durma noktasına gelmiş, farklı fastfood çeşitleri gerekmiş ama Ray Kroc’un yaptığı bütün yeni ürün girişimleri başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Örneğin, patates kızartmalarının daha lezzetli hale getirmenin sırrını bulmak için tam 3 milyon dolar harcanır. Ama yine de işler rayına girmez. Her şeyden ümidin kesildiği bir anda restoran sahiplerinden Jim Delligatti,  işlerin düşmesine sinirlenerek özel sosu ve içinde her türlü garnitürü bulunan iki katlı bir hamburger yapar. Bu hamburgere Big Mac ismi verilir ve böylece McDonald’s’ın ikinci yükseliş dönemi başlar.(1967)
S  Restoranlarının yüzde 90’ından fazlası, normal 06.00–22.00 olan çalışma saatlerinden daha uzun saat açık ve yaklaşık yüzde 35’i, haftanın 7 günü ve 24 saat açık.
S  McDonald's'ın çocuk yardım vakfı var
S  Dünyanın en büyük et ve patates alıcısıdır.
S   McDonald's sadece hamburger işiyle uğraşmıyor. Gayrimenkulden de çok büyük kazançlar elde ediyor.
S  İlk McDonald’s restoranının ilk müşterisi 16 yaşında, bir golf maçı sonrasında restorana gelen Glen Volkman’dır. Volkman, böylece ilk müşteri olarak McDonald’s tarihine geçer.15 Nisan 1955 tarihinde açılan ilk restoranda Cheeseburger, patates kızartması ve MilkShake ısmarlamıştır. Volkman, McDonald’s’ın 50.yıl kutlamalarına davet edilmiş ve McDonald’s, ilk müşterisini unutmadığını göstermiştir.
S  1955 yılında Marry Ann isimli küçük bir fırının sahibi Louise Kuchuris, McDonald's'ın kurucusu Ray Kroc’a ilk restoranının otoparkını yapması için para yardımında bulunur. Bunun karşılığında ise Ray Kroc tüm sandviç ekmeklerini Marry Ann'den alacaktı. Böylece McDonald's ile East Balt ilişkisi 1955 yılında başlamış olur. O yıllarda sadece bir McDonald's restoranına hizmet veren bugünkü East Balt, McDonald's ile büyüdü ve dünyada 18 fabrikaya ulaştı.
S  1994’te Kuveyt’te açılan McDonald's’ın açılılş gününde 15.000’e yakın insan hamburger almak için kuyruk oluşturmuştur.

1 yorum: