22 Aralık 2012 Cumartesi

Wal-Mart’ın Pazarlama Sırları



·        Herhangi bir müşterisinin rakibe gitmesini engelleyecek kadar fazlaca ürün bulundurma.  Sıradan bir Wal-Mart’ta en az 150 bin ürün bulunuyor. Eğer her gün, 50 değişik ürün alsanız bile aynı ürüne sıra gelmesi için 7,5 yıl beklemeniz gerekiyor. Her hafta Wal-Mart’tan 127 milyon Amerikalı alışveriş ediyor. Saatte 40 milyon dolar ciro yapıyor ve her dakika 23 bin dolar kâr ediyor.
·        İnsan kaynakları yönetiminde ve geliştirilmesinde odaklanılmış bir program. “Farkı çalışanlarımız yaratır”.en iyisini işe almak, en iyi eğitimi vermek, çalışılacak en iyi yer olmak. Yeryüzüne dağılan 5 bine yakın şubesinde 1.6 milyon kişi çalıştırıyor Her sene 600 bin eleman işe girip, çıkıyor.
·        Dünyanın en büyük veri tabanına sahip. Wal-mart her mağazasında, her eyalette, bir saat içinde kasiyerlerinin her bir kasadan kaç tane ürün geçirdiklerini verimliliği ölçmek için, takip ediyor. (bir kasiyer bir saat içinde dört yüz ile beş yüz arasında ürün geçiriyor yani dakikada altı ile sekiz arasında)
·        Süreklilik. Tüm mağazalar 7 gün 24 saat açık. Bir mağazada ne kadar tadilat olsa bile bir gün dahi mağaza kapatılmaz. Her sene Amerikalıların yüzde 93’ü en az bir kere Wal-Mart’ta alışveriş yapıyor.
·        Wal-Mart’ın muazzam depoları vardır ve eksilen malları anında yerine koyar. Kendi Dağıtım ağını kendi kurar ve nakliyeden tasarruf eder. Wal-Mart mükemmel bir dağıtım ağı kurar. Kamyonlar gece-gündüz yol yapar, mal yetiştirmeye çalışırlar.


·        Wal-Mart’ta People greeter denilen müşteri memnuniyeti temsilcisi diyebileceğimiz kişiler çalışıyor. People greeter’ın iki görevi var. Birincisi müşterileri karşılamak, onlara yardımcı olmak ve kendilerini daha iyi hissetmesini sağlamak, yani bir müşteri hizmeti. İkinci görevi ise güvenlik. Hırsızlığı engelleyen bir rolleri var. Mağazaya başka yerden satın alınmış ürünlerle gelen biri olduğunda bunları kaydediyor, kontrol ediyor.

·        İlkelerinden vazgeçmeyerek rakiplerine acımaz.girdiği her yerde bir çok büyük-küçük firma iflas eder.
·        Sadece ABD `de yönetim her hafta 5 bin 500 toplantı düzenliyor. (özellikle Sam Walton tarafından 1962 ’den beri sürdürülen “Cumartesi Sabah Toplantı`ları “ ) Bütün kademelerdeki çalışanların katıldığı eğlenceli ve ciddi geçen toplantılarda Walmart’ı daha ileri seviyeye getirmenin yolları aranıyor ve iyi çalışanların ödüllendirilerek motivasyon arttırılıyor.
·        Müşterilerinin tekrar tekrar gelmesi için beklentilerini üstünde hizmet sunmak.aldığınız ürünü (başka bir mağazadan almış 0olsanız bile) bir ay sonra götürüp iade edebilirsiniz.




Başarılı ve daima tutkulu olmak için “bağlan”
* Başarını; sana yardımcı olanlarla “paylaşmasını” bil
* Kendini ve başkalarını; rüyalarına, hedeflerine ulaşmak için “motive” et
* İnsanlara; onları önemsediğini göster, “iletişim” kur
* İnsanları; çabaları ve ulaştıkları sonuçlar için “takdir” etmeyi bil
* Kendi başarını ve çalışma arkadaşlarınızın başarısını “kutla”
* Diğerlerini “dinle” ve onların fikirlerinden bir şeyler öğren
* Başkalarının beklentilerini; daha yüksek standartlar oluşturarak “aş”
* Harcamalarını ve zenginliğe ulaşma yolunu “kontrol et”
* Farklı ol ve statükoya meydan oku. “Yukarı çık”.

                  Wal-Mart'ın terk ettiği ürün merkezli sloganı "Always Low Prices" yani daima düşük fiyat, daima en ucuz.

 Şu an geçerli, olan müşteri merkezli sloganı:"Save Money, Live Better " paranı koru daha iyi yaşa


“Tek bir patron tanırım: Müşteri! İnanın kızdırmaya gelmez yoksa hepimizi işten atar!”

      Sam WALTON



Sadece perakende sektörü değil iş dünyasının tümü Wal-Mart’tan birçok şey öğrenebilir. Wal-Mart öncelikle tek bir göreve odaklanıyor; daha düşük fiyatlar. Disiplini dikkat çekiyor, parayı boşa harcamamaya çok dikkat ediyorlar. Apaçık bir misyon, demir gibi bir disiplin yani. Fiyatlar düşerken ürün kalitesinin de düşmesi söz konusu olabiliyor.
                                       Charles Fishman



                Sloganı şudur: İNSANLARIN HER GÜN İHTİYAÇ DUYDUĞU ŞEYLERİ HERKESTEN DAHA UCUZA SAT, HER ZAMAN O UCUZ FİYATTA SAT, MÜŞTERİLER SANA AKIN EDECEKLER.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder