25 Aralık 2012 Salı

McDonald's İnsan Kaynakları Nasıl Çalışır?





Çalışanlar Müşterilerimizidir

           McDonald's İnsan Kaynakları'nı farklı kılan şey, insan kaynakları yaklaşımının şirket kültürünün temellerine nüfuz etmiş ve yönetim tarafından ve tüm çalışanlarca benimsenmiş olmasıdır.


           İnsan bizim en önemli kaynağımızdır. Diğer kaynakları harekete geçiren ve global hedeflerimize yönlendiren güç, insan gücümüzdür. Bizim işimiz hizmet üretmektir. Müşterilerimizi restoranlarımızın kapısından, gülen bir yüz ve memnun bir ifade ile uğurlayabilmemiz, onlara sunduğumuz hizmetin kalitesine bağlıdır. Bu hizmeti sunan kimler? Tabii ki çalışanlarımız. Yani "iç müşterilerimiz". Şuna inanıyoruz: "Dış müşterilerimizi memnun etmenin yolu iç müşterilerimizi(çalışanlar) memnun etmekten geçer."

İç müşteri memnuniyeti ve hizmette kaliteyi sağlayabilmek için önce eğitim diyoruz. McDonald's'ta atacağınız her adımda karşınıza eğitim çıkar.
Motivasyona önem veriyoruz. Bu kavramın McDonald's'ta ki kapsamı çok geniş: Biz işin yapılmasını "lütfen" diyerek isteriz. İyi yapılan iş takdir edilir, yeterince iyi değilse kişi daha iyisi için motive edilir.

McDonald's'ta gelişmenin sonucu yoktur. İnsan yönetimi alanında kendimizi sürekli geliştirebilmek için düzenli olarak iç müşteri memnuniyeti anketleri yaparız. Onları ne kadar memnun edebildiğimizi, daha fazla nasıl mutlu ve verimli kılabileceğimizi kendilerine sorarız. Gizlilik ilkesi içerisinde alınan sonuçlara göre, hareket planları oluşturur ve sonuçlara ulaşırız.

İnsan, dolayısıyla insan kaynakları, McDonald's için vazgeçilmezdir. Çünkü hedeflerimizi gerçekleştiren insan, insanı mutlu ve verimli tutan ise insan kaynakları uygulamalarımızdır.

                     
HAMBURGER UNİVERSİTESİ
McDonald's sistemindeki en önemli unsurlardan biri eğitimdir. McDonald's çalışanları ve işletmecileri, sistemi en mükemmel şekilde öğrenmek üzere yoğun bir eğitim programından geçerler. Her McDonald's işletmecisi, restoranı faaliyete geçmeden önce 8–12 aylık bir eğitim alır. Bu eğitimin son aşaması ise Chicago'daki Hamburger Üniversitesi'dir.

Hamburger Üniversitesi, McDonald's'ın tüm dünyadaki işletmeci ve üst düzey çalışanlarının, McDonald's ürünleri konusunda uzmanlık eğitimi aldıkları bir eğitim merkezidir. Her yıl ortalama 3000 kişinin "İleri Derecede Operasyon" kursuna katıldığı Hamburger Üniversitesi, 1961 yılında Elk Grove-Illinois'ta kurulmuştur. İlk yıllarında tek bir laboratuarda 10 kişiye eğitim verebilen Hamburger Üniversitesi, yıldan yıla geliştirilmiştir. 1968 yılında daha modern bir binaya taşınan merkez için, ilerleyen yıllarda yeni ve büyük bir kampüs inşa edilmiştir.

Hamburger Üniversitesi, 1983 yılından bu yana, Oak Brook-Illinois'ta kurulan bu kampüste eğitim vermektedir. İçinde amfi tiyatro şeklinde tasarlanmış sekiz sınıf, sekiz seminer salonu, bir kütüphane, dört tam teçhizatlı laboratuar, iki yapay gölün yer aldığı, ağaçlar içinde, 12.000 metrekarelik bir alanda kurulu bu kampüste, McDonald's işletmeciliği tüm yönleriyle ele alınır. Üniversitede interaktif test yönteminden simültane (anında)çeviriye kadar, modern eğitim teknolojisinin tüm olanaklarından yararlanılır. Hamburger Üniversitesi'nde eğitim veren 20 profesör, restoran yönetiminin değişik kademelerinde hizmet vermiş kişilerdir. Üniversitede ayrıca, genel merkez kadrosundan da eğitmen olarak yararlanılır. 

                                   







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder